Kako uvrstiti ciljeve održivog razvoja (SDG) u vaš poslovni model

Startup | Vrijeme čitanja: 2 min

Kako uvrstiti ciljeve održivog razvoja (SDG) u vaš poslovni model

Autor članka: OKRUGLA Kocka

Ciljevi održivog razvoja (SDG) UN predstavljaju globalni okvir za postizanje održivog razvoja do 2030. godine. Ovi ciljevi se odnose na brojne aspekte društva, uključujući smanjenje siromaštva, zaštitu životne sredine i unapređenje socijalne pravde. Uvođenje SDG-ova u vaš poslovni model može donijeti brojne koristi, uključujući bolju reputaciju, veću lojalnost kupaca i veći pristup kapitalu. U ovom članku ćemo razmotriti korake koje možete preduzeti kako biste uspješno uključili SDG-ove u svoj posao.

Razumijte SDG-ove

Prije nego što počnete uključivati SDG-ove u svoj poslovni model, važno je da ih detaljno razumijete. Postoji 17 ciljeva i svaki od njih ima specifične podciljeve. Pravilno razumijevanje ovih ciljeva omogućava vam da odaberete one koji najbolje odgovaraju vašem poslu i ciljevima.

Identificirajte relevantne ciljeve

Slijedeći korak je identificirati relevantne ciljeve za vašu kompaniju. Pogledajte svoje poslovanje i razmislite o tome kako možete doprinijeti postizanju određenih SDG-ova. Na primjer, ako se bavite prehrambenom industrijom, možete se usmjeriti na Cilj 2 (Završetak gladi, postizanje sigurnosti hrane i poboljšanje ishrane) tako što ćete razvijati održive metode proizvodnje hrane ili podržavati lokalne zajednice u oblasti ishrane.

Postavite konkretne ciljeve

Nakon identifikacije relevantnih ciljeva, postavite konkretne ciljeve za svoje poslovanje. Na primjer, možete se obavezati da ćete smanjiti emisije gasova sa efektom staklenika za određeni postotak do određene godine ili da ćete podržati obrazovanje u vašoj lokalnoj zajednici.

Integrirajte SDG-ove u strategiju

SDG-ove trebate integrirati u sve aspekte vašeg poslovanja, uključujući strategiju, operacije, proizvode/usluge i komunikaciju. Na primjer, možete uskladiti svoju proizvodnju s ciljevima očuvanja životne sredine ili promovirati proizvode koji imaju pozitivan uticaj na društvo.

Praćenje i izvještavanje

Kako biste osigurali da ostvarujete napredak prema postizanju svojih ciljeva, važno je redovno pratiti svoje aktivnosti i izvještavati o njima. To će vam omogućiti da budete odgovorni prema vašim interesnim grupama, uključujući kupce, investitore i regulatorne organe.

Promovišite vaš angažman

Nakon što počnete uključivati SDG-ove u svoje poslovanje, ne zaboravite to i komunicirati. Važno je da vaši kupci i druge interesne grupe znaju za vaše napore u vezi s održivim razvojem, kako bi bolje razumjeli vašu poslovnu filozofiju i podržali je.

 

Uključivanje Ciljeva održivog razvoja UN u vaš poslovni model može biti koristan korak kako biste doprinijeli održivom razvoju i istovremeno poboljšali svoje poslovne izglede. Razumijevanje, identifikacija, postavljanje ciljeva, integracija u strategiju, praćenje i komunikacija su ključni koraci prema usklađivanju vašeg poslovanja s SDG-ovima. Ovaj angažman može imati pozitivan uticaj na vašu reputaciju, odnose s kupcima i dugoročni uspjeh vaše kompanije.

Objavljeno: 13. Novembra 2022. Posljednji put uređeno: 2. Decembra 2023. u 3:45

Predloženi članci