Koje su faze razvoja startupa?

Startup | Vrijeme čitanja: 3 min

Koje su faze razvoja startupa?

Autor članka: OKRUGLA Kocka
faze razvoja startupa

Saznajte šta sve možete očekivati u svakoj fazi razvoja

kako biste lakše upravljali vremenom i resursima

 

Svaki biznis ima svoj životni ciklus, šest faza koje mogu imati različitu dužinu trajanja ovisno čime se biznisi bave i okolnostima u kojima posluju. Zašto je bitno znati u kojoj fazi razvoja je vaš startup? Da biste lakše upravljali vremenom i resursima koji vam stoje na raspolaganju. Kada imate neki uvid u to što dolazi, lakše vam je pripremiti se.

 

  1. Ideacija

Sve kreće sa idejom. Nekad preduzetnici prvo primijete problem, pa dođu do rješenja, a nekada jednostavno imaju ideju za kreiranje nove vrijednosti koja će olakšat život korisnicima. U ovoj fazi često se desi da preduzetnici znaju više o problemu, nego o rješenju. Snaga za naredni korak se ogleda u snazi vizije i preduzetničkom duhu preduzetnika, jer ideja sama po sebi nije biznis.

  1. Konceptualizacija

U ovoj fazi ćete provesti mnogo vremena dokumentujući svoje pretpostavke o vašoj ideji. Dobro razmislite o problemu koji vaš biznis rješava. Definišite problem i opišite vaše rješenje tog problema. Razmislite šta vi donosite na tržište, a drugi to ne donose. Možda postoji slično rješenje, ali nije inovativno i efikasno kao vaše. Razmislite o dijelu tržišta koji je vaša ništa. Budite precizni. Stavite se u cipele vašeg kupca. Ko je vaš idealan kupac? Koje su njegove potrebe? Na koji način voli da komunicira? Razmislite o kanalima prodaje i marketingu. Napravite koncept poslovnog modela; koji su vaši troškovi i kako planirate zaraditi. Identifikujte potencijalne članove tima, partnere i druge kompanije čija podrška bi vam mogla zatrebati. Na kraju ove faze imate ćete jasan cilj od minimalno 3 godine i plan kako ga planirate ostvariti (3, 6, 12, 24, 36 mjeseci). Možda već u ovoj fazi imate neke potencijalne članove tima koji su spremni raditi sa vama.

  1. Obavezivanje

U ovoj fazi prelazite sa koncepta na kompaniju. Imate članove tima i/ili partnere – finansiranje. Potpisali ste ugovor sa suosnivač(ima), odredili ste ciljeve, vrijeme, novac. Unaprijedili ste inicijalni poslovni model. Razvijate minimalno održiv proizvod (MVP) i započeli ste inicijalni marketing od usta do usta.

  1. Validacija

U ovoj fazi testirajte svoje temeljne pretpostavke na najjeftiniji mogući način. Ova faza je obično u prvoj godini. Vaš bi cilj trebao biti prikupljanje maksimalne količine provjerenog znanja o kupcima  uz najmanji trud.

Minimalno održivi proizvod treba da vam omogući da prikupite najbitnije povratne informacije. Nemojte čekati da napravite savršen proizvod da biste shvatili da nema potrebe za njim na tržištu.

Više pročitajte u članku Kako da validirate ideju (skoro) besplatno.

  1. Skaliranje

U ovoj fazi vaš biznis pokazuje brz ili veliki rast na ciljnom tržištu. Vaša baza kupaca raste, kao i potražnja za vašim proizvodom/uslugom, možda imate i nove investitore. Za najjednostavnije skaliranje od početka u svoj mehanizam ugradite mehanizme za skaliranje. Razmislite kako i kada ćete zaposliti više zaposlenika;  kako ćete proširiti svoj marketing; šta je s rastom vašeg fizičkog prostora i tehnološke infrastrukture; kako uspostaviti procese itd. Tokom skaliranja želite uspostaviti dobar sistem koji će podržavati rast vašeg biznisa.

  1. Etabliranje na tržištu

Vaš startup je preživio! Čestitke! Spadate u 10% onih startupa koji prežive. Postigli ste veliki rast, i za očekivati je da ćete i dalje rasti. Više se ne borite da preživite i osigurate resurse i imate stabilan rast. Dokazali ste se na tržištu i učvrstili svoju poziciju. U ovoj fazi investitori izlaze ili nastavljaju poslovati sa vama kao i do sada.

U svakoj ovoj fazi naoružajte se STRPLJENJEM. PITAJTE, PITAJTE, PITAJTE! PITAJTE potencijalne kupce, kolege, partnere, investitore, konkurenciju. I onda, još bitnije – SLUŠAJTE. U središte svega što radite, obavezno stavite ČOVJEKA. Podsjetite sebe redovno ZAŠTO radite na tome što radite. To ZAŠTO će vam olakšati put i otvoriti mnoga vrata.

Objavljeno: 14. Januara 2021. Posljednji put uređeno: 15. Marta 2021. u 10:12

Predloženi članci